ΥΜ06: Μνημειακή τοπογραφία και τοπική ιστορία

Στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της σχέσης της τοπικής ιστορίας με το περιβάλλον και τα μνημεία. Θα αναλυθεί η σχέση της ιστορίας και του μνημείου και θα δοθεί έμφαση στην επίδραση των ιστορικών γεγονότων στη διαμόρφωση και εξέλιξη των οικισμών και των μνημείων. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής ενότητας θα παρουσιαστούν:

•           οι προϊστορικές θέσεις και οι οικισμοί της Θράκης και θα δοθεί έμφαση στην κατοίκηση κατά την Προϊστορία.

•           η αστικοποίηση και η πολεοδομία των ελληνικών πόλεων της παραλιακής Θράκης κατά την Αρχαϊκή και Κλασσική εποχή, το σύστημα οχυρώσεων στη παραλιακή και κεντρική Θράκη κατά τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ και τους Αντιγονίδες, η αστικοποίηση στην κεντρική και βόρεια Θράκη μέχρι την εμφάνιση των Ρωμαίων, καθώς και η αστικοποίηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων.

•           οι οικισμοί, οι οχυρώσεις, οι μονές, οι ναοί της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, καθώς και τα αρχαιολογικά και εικαστικά τεκμήρια που έχουν διασωθεί.

•           οι οικισμοί που ιδρύθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας, τα μουσουλμανικά τεμένη, οι μπεκτασικοί τεκέδες, καθώς και οι υπαίθριοι τάφοι.

•           η εξέλιξη των οικισμών και του δομημένου χώρου, καθώς και η ναοδομία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, περίοδο που συμπίπτει με τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ.