Κύκλος εκδηλώσεων Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Λίνα Λούβη Ελλάδα και Ευρώπη μετά την Επανάσταση του 1821, Πέμπτη 1η Απριλίου 2021 19:00-21:00

Πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες τον ρόλο της Ευρώπης απέναντι στο νεοσύστατο κράτος τους; Πώς αντέδρασαν απέναντι στην υποχώρηση του φιλελληνισμού και στις έμμεσες ή άμεσες επεμβάσεις των εγγυητριών Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας; Πώς αξίωναν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας» να συνδράμουν αυτές οι Δυνάμεις στην πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης –και όχι μόνο–, εξαργυρώνοντας έτσι πολιτικά την πνευματική οφειλή τους στην ένδοξη αρχαιοελληνική κληρονομιά; Η παρούσα μελέτη καταγράφει και αναλύει αυτά τα ζητήματα με βάση τον Τύπο, που συνιστούσε το πιστότερο κάτοπτρο των ιδεολογικών ζυμώσεων στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα, έως και τον Κριμαϊκό Πόλεμο, προσφέρει το πιο κατάλληλο πλαίσιο για να αναδειχθούν οι αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη. Δίπλα στις «ιδιοτροπίες» και τις «φαντασίες» τους, καταγράφονται οι πικρίες, οι απογοητεύσεις και οι διαψεύσεις, ή αλλιώς οι φοβίες και οι ανασφάλειές τους απέναντι στους ισχυρούς «προστάτες» τους.
 
Η Λίνα Λούβη γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο γνωστικό αντικείμενο Πολιτική Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Έχει γράψει άρθρα και μελέτες για την πολιτική ιστορία του ελληνικού κράτους και το ελληνικό εθνικό ζήτημα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.
 
Συνδεθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://tinyurl.com/jzwrcr4b