Διαδικτυακή διάλεξη του Αν. Καθηγητή Λάμπρου Βαρελά για την πνευματική αφύπνιση της επαρχίας κατά τον Μεσοπόλεμο στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί στο ΠΜΣ “Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις” την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18.30 διαδικτυακή διάλεξη του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Λάμπρου Βαρελά με θέμα: Κινήσεις για την πνευματική αφύπνιση της επαρχίας στον Μεσοπόλεμο.

Προλογίζει ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Συντονίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Σύνδεσμος συμμετοχής στη διαδικτυακή διάλεξη με Skype for Business ή Skype Meetings: 
https://meet.lync.com/houtest-ac/kougkoulos.athanasios/GK6Y9Q0O


Ο Λάμπρος Βαρελάς γεννήθηκε το 1968 στο Βαθύρρευμα Τρικάλων. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και ανακηρύχτηκε διδάκτορας της νεοελληνικής φιλολογίας (1997). Δίδαξε στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 2001 εκλέχτηκε τακτικός ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, όπου εργάστηκε ώς τον Ιούνιο του 2010. Από το 2002 εργάζεται ως συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τον Ιούνιο του 2010 διορίστηκε επίκουρος καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση και τα περιοδικά λόγου και τέχνης. Έχει εκδώσει σε αυτοτελείς τόμους τα ευρετήρια του περιοδικού Ελληνικά Γράμματα, τα αφηγήματα του Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού, Τα Σούτσεια του Κ. Ασώπιου, Το Βατερλώ δυο Γελοίων του Γ. Σκαρίμπα, τα περιεχόμενα των εγχειριδίων για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στη νεοελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1884-2001) και την κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού (1873-1896). Άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά συνεδρίων και φιλολογικά περιοδικά.


Βοηθητικές οδηγίες συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους εκτός Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου:
1. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Skype Meetings και από εδώ:
https://az801095.vo.msecnd.net/prod/LWA/plugins/windows/SkypeMeetingsApp.msi
2. Οδηγίες για τη σύνδεση στην τηλεδιάσκεψη με Skype Meetings:
https://www.he.duth.gr/el/node/12004